Dierenartsencentrum De Bosberg 016/567.141

Gedrag

Gedrag bij onze huisdieren

Gedrag

Gedrag bij onze huisdieren

  • Gedragsconsulten
  • Verveling
  • Geluidsfobieën

Gedragsconsulten

Maakt je huisdier je het leven soms lastig? Droom je van een meer harmonieuze relatie en gelukkig samenleven met je hond of kat? Laat ons samen naar oplossingen zoeken!

Wat is diergeneeskundige gedragstherapie?

De studie van het gedrag van huisdieren en hun gedragsproblemen is een relatief jonge specialisatie binnen de diergeneeskunde. Omdat éénzelfde gedrag verschillende oorzaken kan hebben, is het belangrijk om uit te zoeken waarom het dier dat gedrag vertoont. Daarna volgt de uitdaging om het dier en zijn familie te helpen, bijvoorbeeld door een ander gewenst gedrag uit te lokken en te belonen… Als dierenarts kunnen we ook makkelijker medische oorzaken van gedragsproblemen herkennen en behandelen.

Meest voorkomende gedragsproblemen

Hond

  • Hyperactiviteit
  • Agressie t.o.v. mens of dier
  • Fobieën
  • Tics
  • Blaffen/vernielen
  • Zelfverminking

Kat

  • Onzindelijkheid
  • Agressie t.o.v. mens of andere kat(ten)

Lees meer over gedragsconsulten

Verveling

80% van onze "familiehonden" verveelt zich! Een groot deel van voor ons “ongewenst gedrag” ontstaat uit pure verveling. Genetisch is een hond geprogrammeerd voor actie. De "gemiddelde hond" heeft drie tot vijf uur bezigheid per dag nodig! Als wij hen die niet geven kunnen ze erg vindingrijk zijn om zichzelf bezig te houden...

Omdat weinig eigenaars de tijd hebben om dagelijks uren met hun hond op pad te gaan, geven we graag enkele tips om de activiteitsbehoefte van je hond makkelijker op te vangen.

De tijd gespendeerd aan voeding opdrijven is alvast een stap in de goede richting. Het wordt dubbel zo vermoeiend voor onze honden als ze moeten "nadenken" en “werken” (zoals ze in de natuur moesten “jagen”) om aan hun eten te komen.

Zo hebben we in de praktijk een gamma van voederspelletjes voor je hond: voederbakken die activiteit en plezier aan je hond geven... laat ze maar jagen, werken en zoeken naar hun eten!

 

Ook gevulde KONGS blijven een zinvolle kauwactiviteit, al dan niet doorgevroren na vullen, vraag ons gerust om de juiste maat van KONG en bijhorende KONG recepten.

Andere ideeën met hetzelfde doel:

  • De portie brokken uitstrooien over 't gras of binnenshuis brokje per brokje gaan verstoppen (kinderen helpen hier graag bij!). Dit houdt hen alvast een tijdje bezig.
  • De maaltijd in een leeg plastieken flesje doen en werken maar!

  • Hun brokken verstoppen in een kartonnen doos (met tennisballen of krantenpapier erover), uitpakken maar!
  • Pipolino, buster cube of voederballen

Veel van deze tips kunnen trouwens ook werken om poezen méér afleiding en bezigheid te geven.

We wensen jullie veel speelplezier!

Geluidsfobieën

Voor heel veel dieren is het geknal van vuurwerk of onweer een angstaanjagende gebeurtenis. Hierbij geven we je een hele reeks tips om beter te leren leven met geluidsfobieën. De angst voor vuurwerk is een veel voorkomende vorm van geluidsfobie. Als dieren alleen maar bang zijn van vuurwerk is dat op zich al erg genoeg.

Een aantal dieren zal echter ook gaan 'generaliseren' of 'veralgemenen'. Dit betekent dat ze ook bang worden van sissende en knallende geluiden die lijken op vuurwerk. Zo kunnen dieren plots ook bang worden van het geluid van onweer, van plotse knallen, van een brommer die door de straat rijdt of van het sissen van vlees dat in de pan wordt gebakken.

Een dier dat bang is, kan dat tonen op verschillende manieren: sommige dieren beginnen te janken of te blaffen, anderen lopen weg, zijn onzindelijk of beginnen dingen te vernielen. Ook bibberen, wegkruipen in een hoekje of niet meer naar buiten durven gaan zijn uitingen van angst.

geluidsfobie hond

Wat kan je preventief doen?

Maak voor je huisdier een veilige ruimte klaar. De beste schuilplaats is diegene die hij zelf verkiest bij angst! Vaak is het een ruimte zonder ramen vb. toilet, badkamer, berging of kelder. Of velen kruipen graag onder zetel of bed of onder de trap.

Je kan helpen door dempen van geluid op die gekozen locatie. Vb. door de rolluiken neer te laten.

Je voorziet in deze ruimte best wat dekens of doeken. Een dier dat bang is, zal namelijk vaak proberen om zich ergens onder te verstoppen.

Een kledingstuk met de geur van het baasje eraan kan ook een geruststellend effect hebben.

Achtergrondmuziek om de nare geluiden van buiten te maskeren is aan te raden.

Een hond die gewend is om in een bench te slapen, kan zich heel veilig voelen als er een deken over die bench wordt gehangen. Ga de bench echter niet sluiten zodat de hond kan ontsnappen als het veiliger gevoel erin onvoldoende is. Een kat die bang is verstopt zich graag in een kast of in een grote kartonnen doos.

 

Zorg ervoor dat deze veilige ruimten steeds vrij toegankelijk zijn.

Voorzie in deze ruimte ook eten en drinken.

Zorg ervoor dat je dier dit veilige plekje op voorhand al kent. Dit kan je doen door enkele dagen op voorhand het dier er al verschillende keren per dag mee naar toe te nemen en het er ook eten of koekjes te geven.

Wat te doen wanneer het vuurwerk/onweer begint?

Laat honden niet meer buiten als ze erg angstig zijn. Als je ze toch uitlaat 's avonds, doe het dan aangelijnd en zorg ervoor dat de hond een halsband aan heeft met naam, adres en telefoonnummers erop vermeld. Als je hond nog geen elektronische chip heeft, kan je dat nog snel in orde laten brengen.

Houd ook angstige katten in huis en zorg dat het kattenluik afgesloten is. Probeer jezelf zo gewoon mogelijk te gedragen en negeer de geluiden van het vuurwerk/onweer. Het kan zinvol zijn om de radio of de TV aan te zetten vóór het lawaai begint zodat het geluid van het vuurwerk minder opvallend is. Maak jezelf niet kwaad omdat je hond of kat onrustig is. Daardoor bezorg je het dier alleen maar meer stress.

Je kan wel proberen om het dier af te leiden door ermee te spelen of door het koekjes te geven. Daar begin je best al mee vóór het vuurwerk bezig is. Kunnen eten of spelen is een zinvolle test om de mate van angst in te schatten. Bij erg bange dieren zal dit niet meer lukken.

Is het zinvol om medicatie te geven?

Medicatie kan een oplossing zijn op korte termijn. De tabletten ACP of Kalmivet die in het verleden vaak gegeven werden, raden we erg af want ze zijn geen diervriendelijke oplossing. Deze tabletten hebben enkel een spierverslappend effect, geen angstremmende werking! Het dier lijkt rustig voor de eigenaar maar eigenlijk kan het niet aan de angstige situatie ontsnappen en zo wordt de angst steeds erger door een gebrek aan controle en mogelijkheid tot vluchten. Dus een duidelijke NO GO!

Tegenwoordig kiezen we voor kortwerkende medicatie die wél angstremmend werkt. Deze medicatie zal ook het korte-termijngeheugen van de dieren helpen wissen. De dieren 'vergeten' dus dat er vuurwerk is geweest. De dosis van deze tabletten verschilt heel erg van dier tot dier. Het is dus zeker zinvol om op voorhand de tabletten uit te testen om te kijken hoe het dier op een bepaalde dosis reageert. Neem dus tijdig contact op met ons als je erover denkt om deze medicatie aan je hond of kat te geven.

Er bestaan ook verdampers en halsbanden met feromonen, net zoals voedingssupplementen die een kalmerend effect kunnen hebben.

Vraag ons gerust raad hierover. Samen kunnen we bekijken wat de beste oplossing is voor jouw dier. Medicatie en supplementen of feromonen hulp dient steeds worden ingeschakeld samen met de nodige omgevingsaanpassingen

Beter voorkomen dan genezen

Tijdens hun eerste drie levensmaanden zijn pups en kittens meestal erg nieuwsgierig en leren ze heel vlot nieuwe dingen.

Tijdens deze 'socialisatieperiode' is het heel belangrijk om ze al met allerlei geluiden in contact te brengen (op een gecontroleerde en positieve manier). Meer kans dat ze die geluiden als normaal gaan aanvoelen en er geen angst reacties op gaan vertonen.  Nochtans zit het ontstaan van een geluidsfobie soms in een kleine toevallige gebeurtenis en zijn sommige individuen er ook genei-tisch meer vatbaar voor.

Er bestaan speciale oefen-CD's met allemaal verschillende geluiden erop. Deze CD’s, net zoals de bijhorende oefenschema’s zijn in onze praktijk verkrijgbaar. Diezelfde CD’s met geluiden worden ook gebruikt tijdens desensibilisatie therapie om dieren van hun angst voor bepaalde geluiden af te helpen. Tijdens zulke gedragstherapie wordt er met de hond gespeeld en getraind terwijl op de achtergrond heel stilletjes de geluiden te horen zijn waar hij bang voor is.

Stilaan wordt dan over het verloop van verschillende weken of zelfs maanden het volume tijdens de oefensessies opgedreven. Dit vraagt behoorlijk wat geduld en inspanning van de baasjes en jammer genoeg maken velen het onderscheid tussen onweer uit de radio en écht onweer (er is meer dan geluid alleen in dit verhaal). Voorkómen is dus inderdaad beter dan genezen!

Als je nog verdere vragen heeft over dit onderwerp kan je terecht op telefoonnummer 016/56.71.41 of via mail praktijk@debosberg.info. Ook een gedragsconsult op maat van jouw dier is mogelijk bij onze gedragsdierenarts Catherine Teughels.

Terug naar Medische info